CE markering

CE markering voor machines

Nieuwe Verordening (EU) 2023/1230

 

CE machine

CE markering. De Verordening (EU) 2023/1230 van het Europees Parlement en de Raad betreft de veiligheid en gezondheidseisen voor het ontwerp en de bouw van machines.

Deze verordening vervangt de Richtlijn 2006/42/EG volledig.

Verordening voor CE markering is nu al van kracht.

De oude Richtlijn 2006/42/EG wordt met ingang van 14 januari 2027 ingetrokken

De belangrijkste punten:

1. Toepassingsgebied:

De verordening is van toepassing op machines, maar ook op 
verwante producten zoals verwisselbare uitrusting, veiligheidscomponenten, hijstoebehoren, kettingen, touwen en banden,
en tevens op gedeeltelijk voltooide machines

2. Gezondheids- en veiligheidseisen:

Er worden strikte eisen gesteld aan de gezondheid en veiligheid bij het ontwerp en de bouw van machines. Dit is nodig om een hoog beschermingsniveau te waarborgen voor personen, denk aan consumenten en professionele gebruikers. Maar indien van toepassing, ook huisdieren en eigendommen.

3. Conformiteitsbeoordeling:

De verordening stelt duidelijke voorschriften voor de conformiteitsbeoordelingsprocedures die moeten worden gevolgd om ervoor te zorgen dat machines voldoen aan de gestelde eisen. En dat vóór ze op de markt worden gebracht.

4. Digitalisering van documentatie:

Een belangrijke wijziging is dat gebruiksaanwijzingen en andere relevante documentatie nu in digitaal formaat beschikbaar mogen worden. Echter moet de gebruiker de mogelijkheid hebben om deze op papier te ontvangen indien gewenst.

5. Vervanging van Richtlijn 2006/42/EG:

Deze verordening vervangt de eerdere machinerichtlijn 2006/42/EG om de voorschriften te vereenvoudigen en aan te passen aan de huidige marktbehoeften .

De belangrijkste verschillen met de oude richtlijn:

1. Digitalisering van documentatie:

Een van de grootste veranderingen is dat gebruiksaanwijzingen en andere relevante documentatie nu digitaal beschikbaar mogen worden gesteld. Mits dus de gebruiker de mogelijkheid heeft om deze op papier te ontvangen indien gewenst.

2. Uitgebreid toepassingsgebied:

De nieuwe verordening breidt het toepassingsgebied uit naar nieuwe categorieën van producten. Zoals bepaalde software die invloed heeft op de veiligheid van machines.

3. Strengere conformiteitsbeoordelingsprocedures:

Er zijn strengere en duidelijkere voorschriften voor de conformiteitsbeoordelingsprocedures. Wat betekent dat fabrikanten meer gedetailleerde stappen moeten volgen om aan te tonen dat hun machines aan de eisen voldoen.

4. Bijgewerkte veiligheids- en gezondheidseisen:

De verordening introduceert nieuwe en bijgewerkte eisen om beter in te spelen op technologische vooruitgang en nieuwe risico’s die niet volledig werden gedekt door de oude richtlijn.

5. Vervanging van de oude richtlijn:

De verordening vervangt de Richtlijn 2006/42/EG volledig. Wat dus betekent dat alle verwijzingen naar de oude richtlijn nu moeten worden bijgewerkt naar de nieuwe verordening.

Tekst opgesteld met ChatGpt.

Ons advies:

Wacht niet om de nodige aanpassingen te doen, er is werk aan de winkel.
SCV kan u helpen de stappen te doorlopen.

CE machine markering

Deze stappen worden doorlopen:

1. Identificeer

Identificeer de relevante EU-richtlijnen en geharmoniseerde normen. Bepaal welke richtlijnen en normen van toepassing zijn op jouw product.

2. Controleer

Controleer de specifieke eisen voor jouw product. Zorg ervoor dat je product voldoet aan alle wettelijke eisen van de relevante EU-richtlijnen.

3. Notified body

Beoordeel of een ‘notified body’ nodig is. Sommige producten moeten worden beoordeeld door een aangemelde keuringsinstantie.

4. Test je product:

Voer de nodige tests uit om te controleren of je product voldoet aan de EU-vereisten.

5. Stel een technisch dossier op:

Dit dossier moet alle documentatie bevatten die aantoont dat je product aan de wettelijke eisen voldoet.

6. CE-markering

Breng de CE-markering aan en stel een EU-conformiteitsverklaring op. Plaats de CE-markering op je product en zorg voor een conformiteitsverklaring die bevestigt dat je product voldoet aan de EU-wetgeving.

Nood aan enige begeleiding?

U kan ons bereiken via:
Freddy Dobbelaere tel. 0474 88 01 44
Of mail naar: [email protected]
Je kan ook het contactformulier gebruiken.