Voedingstechnologie: advies voor de voedingsindustrie

Er vinden constant nieuwe ontwikkelingen plaats.

Voedingstechnologie 1

“Kennis van voedingstechnologie is essentieel bij de verschillende aspecten van de voedselproductie, -verwerking, het vermarkten en de uiteindelijke consumptie.”

Bij de volgende aspecten is een gedegen kennis van voeding en voedingstechnologie van belang:

 1. Borgen van voedselveiligheid

Kennis van conserveringstechnieken en -middelen spelen een essentiële rol in het waarborgen van voedselveiligheid en houdbaarheid. Hoe elimineer of rem je de groei van schadelijke bacteriën, schimmels en andere ziekteverwekkers? Middels pasteurisatie, sterilisatie, begassing en aantal nieuwe conserveringstechnieken kunnen we de houdbaarheid verlengen en voedsel veiliger maken voor consument.

2. Borgen van de kwaliteit na productie

Middels een aantal biochemische en  fysische technieken zoals koeling, diepvriezen, drogen of begassen kan de kwaliteit en houdbaarheid van voedingsmiddelen worden gewaarborgd. Deze technieken voorkomen oa voedselverspilling en risico op bederf, voor zover de logistieke keten wordt gerespecteerd.

3. Optimalisatie van Voedingswaarden

Dankzij een solide kennis van de nutritionele en functionele  eigenschappen van levensmiddelen kunnen deze worden afgestemd op de noden van de consument. Denk aan verrijking van brood met foliumzuur, sojamelk met extra calcium of vitamine D en vele andere “fortified foods”, zoals met extra eiwit aangerijkte shakes voor sportlui of consumenten met specifieke diëten.

4. Voeding: Lekker en gezond

Wetenschappelijke en culinaire kennis van voedingsgrondstoffen, ingrediënten en hun sensorische eigenschappen helpt steevast bij de ontwikkeling van lekkere en nutritioneel evenwichtige levensmiddelen, het verbeteren van de verteerbaarheid of het substitueren of verminderen van zgn “ongezonde” ingrediënten. Dit is van belang bij receptuur-reformulatie.

Tekst Ph Snick – ChatGpt  Foto’s Pexels

Voedingstechnologie

Bij SCV kan je terecht voor technologisch en zakelijk advies.

De behandelde gebieden in de voedingsindustrie zijn productie, processing, productontwikkeling, kostprijscalculatie, winstoptimalisering, etikettering of kennis over ingrediënten. Ook marketing en het opzetten, scaling-up  van een voedingsbedrijf of onderneming zelf komen ook aan bod.

Onze expert terzake heeft als ondernemer, bio-ingenieur, foodtechnoloog en sr flavourist internationale ervaring.
Zijn kennis is niet beperkt tot de producten, maar evenzeer tot het verlenen van nuttige en praktische informatie over de supply-chain, mogelijke leveranciers, formulatie, marketing en sales.

Hij kan je bijstaan bij de keuze van voedingsingrediënten, ontwikkeling van droge, vloeibare of diepvries compounds, kruiden-mélanges, custom-made blends of keuze van de geschikte apparatuur.

Deze kennis ondersteunt de onderbouwing van beslissingen of het nemen van nieuwe initiatieven.

Meer info? Je kan ons bereiken via:
Freddy Dobbelaere tel. 0474 88 01 44
Of mail naar: [email protected]
Je kan ook het contactformulier gebruiken.